WordPress is begonnen als een blogplatform en heeft een gevestigde reputatie in de wereld van bloggen. Het maakt niet uit wat voor soort blog je wilt gaan maken, WordPress kan je helpen om het gemakkelijk te doen. Of het nu gaat om een fotoblog, een videoblog of zelfs een eenvoudig dagboek voor je gedachten, WordPress komt boordevol met functies waar een blogger om vraagt!
We kunnen WordPress ook gebruiken voor het maken van een niet-blog site – een site die eigenlijk helemaal geen blog nodig heeft, maar in plaats daarvan een eenvoudige en simpele statische website is. Ondanks dat het vooral een blogging-tool is, kan WordPress heel goed worden gebruikt om een niet-blog-website te beheren.
WordPress: Blog Functies
WordPress wordt standaard geleverd met een groot aantal blogspecifieke functies. Deze omvatten dingen zoals opmerkingen, blogposts, categorieën en tags, enz.
Het is nu duidelijk dat de meeste van deze functies van vitaal belang zijn voor het uitvoeren en beheren van een blogsite.
Bij het bouwen van een niet-blogsite zal een groot aantal van deze functies echter niet nuttig zijn. We kunnen er natuurlijk voor kiezen om ze te laten zoals ze zijn en niet gebruiken. Maar hoe zit het met dingen aan de voorkant?
Als we de blogberichten volledig ongebruikt laten, moeten we er dan niet voor zorgen dat er geen blogarchieven zijn om pagina’s met een bericht ‘Geen berichten gevonden’ zichtbaar worden voor de gebruikers?
Hoe zit het met de categorie “Niet gecategoriseerd”? Zulke taxonomieën hebben ook de neiging om eigen archieven te hebben. De eenvoudigste manier om dit te verhelpen is om de archieven volledig uit te schakelen. Daarnaast kunnen we er ook voor kiezen om ook veel andere op blogs gerichte functies uit te schakelen.
Samenstellen van een Niet-blog WordPress Website
Voordat we verder gaan, moeten we de waarheid onder ogen zien: WordPress verwacht in zijn huidige vorm dat gebruikers berichten schrijven en publiceren.
Als je alleen maar een statische site met een bepaald aantal pagina’s wilt bouwen en geen berichten of andere vormen van inhoud hoeft te publiceren of regelmatig bij te werken, zijn de bloggedeelten overbodig.
Daarom is het voor ons essentieel om WordPress zo in te richten dat we niet de standaardarchieven voor postarchieven, taxonomieën of auteurs nodig hebben, enzovoort. Met de volgende code kun je bijvoorbeeld alle standaard blogpagina’s en archieven van je site verwijderen:
/* Registering redirect action callback */ add_action('template_redirect', 'sp_remove_blog'); /* Removing blog from our site */ function sp_remove_blog(){ //Works on archive template, single post template or index if( is_archive() || is_single() || is_home() ) { global $wp_query; $wp_query->set_404(); //404 not found } }
De bovenstaande code schakelt alle blogarchieven, single-post-templates en blogindexsjablonen uit. WordPress zal je bezoekers nu omleiden van single-postsjablonen of blogarchieven naar een 404-pagina.
Je kunt aangepaste omleidingen verder instellen in je .htaccess-bestand, via een WordPress-plug-in, of in de code zelf om bezoekers om te leiden naar een specifieke pagina in plaats van de 404-pagina, zelfs de startpagina!
De bovenstaande code kun je het beste plaatsen in het functions.php-bestand van je thema of child thema. Deze stap is nodig om te voorkomen dat er lege archiefpagina’s ontstaan die je zoekresultaten in Google negatief kunnen beïnvloeden.
Je kunt een aantal van die verschillende archieven uitschakelen door middel van een goede SEO-plug-in, zoals Yoast SEO (raadpleeg de plug-in-specifieke documentatie voor gedetailleerde richtlijnen die hierop betrekking hebben)
Vind een Niet-Blog WordPress Thema
Er zijn erg veel WordPress-thema’s om uit te kiezen. Zelfs voor niet-blog websites zijn er tal van verbazingwekkende WordPress-thema’s , zowel in gratis als premium varianten.
Het is vanzelfsprekend dat je je WordPress-thema alleen kiest uit betrouwbare bronnen. Het is heel gemakkelijk om ten prooi te vallen aan een slecht WordPress-thema en je website binnen enkele minuten in gevaar te brengen of open te zetten voor hackers.
Als het over gratis WordPress-thema’s gaat is er maar een plaats waar je zou moeten kijken, de officiële WordPress thema directory. WordPress-thema’s in de directory zijn getest op kwaliteit en hebben over het algemeen een code van betere kwaliteit.
Maar vooral zijn de gratis WordPress-thema’s in de officiële directory vrij van schadelijke code of malware. Voor niet-blog websites heeft de officiële directory verschillende tags die je kunt gebruiken om een shortlist te maken voor jouw perfecte thema.
Het filter ‘Educatie’ biedt bijvoorbeeld over het algemeen thema’s die zijn bedoeld voor onderwijsspecifieke sites, maar je kunt deze gebruiken op vrijwel elke niet-blog WordPress site. Hetzelfde geldt ook voor het filter “Vakantie”.
Zorg er voor dat je bij het selecteren van een premium WordPress-thema dat je kiest voor een bekende thema bouwer. Mijn persoonlijke favoriete premium thema bouwer is StudioPress.
Daarnaast worden de tags of genres van thema’s waarop je je moet richten, vaak aangeduid als WordPress-thema’s “Business” of “Corporate”. De meeste van deze thema’s hebben geven je een aangepaste blogpaginasjabloon of -lay-out, wat niet zo zorgwekkend hoeft te zijn, omdat je de weergave van de archiefpagina sowieso met de bovenstaande code zou hebben uitgeschakeld.
Er is een bepaalde voorzorgsmaatregel die je moet nemen bij het kiezen van een WordPress-thema voor je niet-blog-website. Vermijd in ieder geval WordPress-thema’s die gebruik maken van met een groot aantal “aangepaste” functies, vooral met aangepaste shortcodes, aangepaste knoppen, aangepaste paginasjablonen, enzovoort.
Dergelijke WordPress-thema’s werken meestal out of the box als je WordPress gebruikt zoals het zou moeten zijn, als Blog dus.
Wanneer je probeert een echt niet-blog website in WordPress te bouwen, kunnen de aangepaste paginasjablonen en shortcodes je alleen maar in de weg zitten.
Bepaalde premium WordPress-thema’s, zoals Divi van Elegant Themes, vormen een uitzondering op de bovenstaande regel, omdat deze thema’s meestal een eigen ecosysteem en vooraf gemaakte sjablonen van zichzelf hebben. Je kunt dan een Business-sjabloon selecteren in Divi en een niet-blog site in een mum van tijd in je WordPress-installatie importeren!
Maar voor het grootste deel verdient het de voorkeur een reeks WordPress plugins te gebruiken om dergelijke aangepaste functionaliteiten te bereiken. Een plugin zoals Gutenberg, die in WordPress 5 core zit, zul je prima kunnen gebruiken om precies die lay-out per pagina te maken die je wilt hebben.
WordPress Plugins voor het maken van Niet-Blog Websites
Met WordPress plugins kun je tegenwoordig steeds meer uit WordPress halen.
Met zo’n groot aantal WordPress plugins tot je beschikking, is het logisch om gebruik te maken van een aantal nuttige plugins om je site verder te verbeteren.
Hoewel het gemeenschappelijke karakter van WordPress plugins – zoals die voor SEO of beveiliging – hetzelfde blijft voor zowel blog als niet-blog sites, kunnen je een aantal gespecialiseerde WordPress plugins gebruiken die specifiek zijn bedoeld voor niet-blog projecten.
Om te beginnen kan de WordPress plugin Disable Comments de reactie mogelijkheid uitschakelen zodat bezoekers geen opmerkingen kunnen plaatsen. Met deze plugin worden alle opties voor opmerkingenbeheer en moderatie, net als commentaar formulieren aan de voorkant uitgeshakeld op je niet-blog website. Dat levert je al direct minder spam op.
Inhoud beheren van een Niet-blog Website
Je hebt nu enkele nuttige WordPres plugins geïnstalleerd en ook de blogging-specifieke functies uit je WordPress installatie verwijderd.
Je hebt ook een shortlist voor een goed WordPress-thema dat past bij de behoeften en vereisten van je niet-blogsite.
Nu wordt het tijd om je site te gaan vullen met inhoud. Over het algemeen werk je bij een niet-blogsite met pagina’s. Afhankelijk van de behoeften van je site, kunt je zoveel pagina’s maken als nodig is.
Er is daarvoor een driestapsmodel dat je kunt volgen. De eerste stap is om een aangepaste startpagina te maken. Je kunt bij instellingen naar de optie Lezen gaan en daar een bepaalde startpagina aangeven. Vaak heeft het WordPress thema dat je kiest, een aangepaste startpagina sjabloon die je op die gegeven pagina kunt gebruiken.
De Berichtpagina kun je op -selecteren- laten staan.
De tweede stap is om de vereiste pagina’s aan je site toe te voegen en je inhoud te schrijven. Omdat er bij pagina’s in WordPress geen categorieën of tags zijn gekoppeld als taxonomieën, kunt je eenvoudig de inhoud plaatsen en eventueel een hiërarchie opgeven als dat nodig is, in de vorm van onderliggende pagina’s.
Stap drie is om de pagina’s in een logisch menu te tonen. Ga daarvoor naar Weergave ->Menu’s en maak een nieuw menu aan. Sla dat menu op stel de pagina’s in die je wilt laten zien. Daarna plaats je het menu in de thema layout bij Locatie beheren of als Widget in je zijmenu.
Een paar voorbeelden van standaard pagina’s zijn je Contact pagina, eventueel met contact formulier en route beschrijving. Daarnaast is ook een Sitemap pagina een goede basis en natuurlijk is tegenwoordig ook een Privacy Beleid pagina een must.
Voor het contact formulier is Contact Form 7 een prima plugin en voor de sitemap de WP Sitemap Page plugin.
Je kunt nu snel beginnen met het opzetten van je Niet-Blog WordPress website.
Geef een reactie